13% KORTING
Stel een vraag
Heeft u een vraag over dit product of een op- of aanmerking? Stuur hem naar ons toe!
Dan gaan wij proberen u zo snel mogelijk een antwoord terug te geven.
Productomschrijving
Dwarskatrol - 50 mm katrol 3.5mm diameter kabel - katrol met voetplaat (LIER-08514).
Een katrol met voetplaat is een eenvoudig maar effectief mechanisch onderdeel dat bestaat uit een wiel (de katrol) dat om een as draait, bevestigd aan een plaat (de voetplaat). Deze voetplaat dient als basis en maakt het mogelijk om de katrol op een vaste plaats te monteren.Specificaties:
- Materiaal : Staal
- Finish : verzinkt
- Uitvoering katrol : Enkel
- Wiel : Nylon
- Totale lengte : 70 mm (H op afbeelding)
- Breedte : 20 mm (K op afbeelding)
- Diameter wiel : 50 mm (D op afbeelding)
- Lengte montage steun : 76 mm (A op afbeelding)
- Breedte montage steun : 28 mm (B op afbeelding)
- Hart op hart afstand bevestigingsgaten : 50 mm (A1 op afbeelding)
- Max dikte touw : 3.5 mm (R op afbeelding)
Katrol met Voetplaat: Een Uitleg
Wat is een katrol met voetplaat?
Een katrol met voetplaat is een eenvoudig maar effectief mechanisch onderdeel dat bestaat uit een wiel (de katrol) dat om een as draait, bevestigd aan een plaat (de voetplaat). Deze voetplaat dient als basis en maakt het mogelijk om de katrol op een vaste plaats te monteren.
Waarvoor wordt het gebruikt?
Katrollen met voetplaten worden in talloze toepassingen gebruikt, zowel in de industrie als in huishoudelijke situaties. Ze dienen om:
- Kracht te besparen: Door een touw of kabel over de katrol te leiden, kan een zware last met minder kracht worden opgetild of verplaatst.
- Richting te veranderen: De katrol kan de richting van de trekkracht wijzigen, wat handig is in situaties waar de trekkracht vanuit een andere hoek moet worden uitgeoefend.
- Objecten te hijsen: Katrollen worden veel gebruikt in hijskranen, lieren en andere hijsmechanismen.
- Spanning te verdelen: In bepaalde toepassingen kunnen meerdere katrollen worden gecombineerd om de spanning over een groter oppervlak te verdelen.
Voorbeelden van toepassingen:
- Bouw: Bij het hijsen van bouwmaterialen, zoals balken of stenen.
- Landbouw: Bij het verplaatsen van hooibalen of andere landbouwproducten.
- Industrie: In fabrieken voor het transport van goederen langs productielijnen.
- Huishouden: In garages voor het ophijsen van motoren of andere zware objecten.
- Zeilen: Als onderdeel van het tuigage van een zeilboot.
Belangrijke kenmerken:
- Materiaal: Katrollen met voetplaten kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals staal, aluminium of kunststof. De keuze van het materiaal hangt af van de toepassing en de te hijsen last.
- Grootte: Katrollen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, afhankelijk van de dikte van het touw of de kabel en de te hijsen last.
- Bevestiging: De voetplaat kan op verschillende manieren worden bevestigd, bijvoorbeeld door middel van schroeven, lassen of klemmen.
Dwars Katrol met nylon rol , Katrol 3.5 mm, Katrol, Katrollen. Een katrol (ook wel blok of jij genoemd, vooral in de zeevaart) is een werktuig waarin de trekrichting van een touw wordt veranderd. Wanneer binnen één takel het touw over meerdere schijven heen en weer loopt. Worden de benodigde krachten over meerdere stukken touw verdeeld. Katrollen worden vaak in sets toegepast. Ze vormen dan een takel of blokkenstel, dat het mogelijk maakt een zware last met een beperkte kracht te verplaatsen.
Wat is een katrol?
Een katrol wordt vaak gebruikt om een product van beneden naar boven te hijsen. De katrol zorgt er voor dat de trekrichting van het touw word veranderd. Een katrol heeft een ronde schijf die om een as kan draaien. In de schijf zit een groef waar in het touw kan liggen. De as van de katrol zit bevestigd aan de zogenoemde blokwangen. Die samen het huis vormen. Aan het huis zit meestal een haak of een oog om de katrol ergens aan te bevestigen. Door een katrol te gebruiken slijt uw touw een stuk minder snel dan dat je het bijvoorbeeld over een houten balk gooit. Door de draaiende schijven is de weerstand van het touw ook een stuk minder waardoor het makkelijker om een hoek zou lopen.Gebruik en onderhoud:
- Wees voorzichtig met het gebruik van een katrol. Er kunnen flinke krachten van te pas komen hierdoor kan er schade ontstaan of gewonde vallen.
- Controleer uw katrol voor gebruik op slijtage, scheuren in houten schijven, bramen in metalen schijven en kunststof en houten schijven controleren op uitslijten van het spoor.
- Let goed op dat het touw niet te dik is voor het spoor. Een te dik touw kan zorgen voor heftige slijtage op een te smal spoor.
- De bediener van het touw moet stevig staan en goede grip hebben.
Review toevoegen
Beoordelingen
Nog geen beoordelingen