Stel een vraag
Heeft u een vraag over dit product of een op- of aanmerking? Stuur hem naar ons toe!
Dan gaan wij proberen u zo snel mogelijk een antwoord terug te geven.
Productomschrijving
Platte beitel - Beitel 4 x 240 mm - Lasbeitel - ASTA (GERE-04765).
Een puntlas-vlakbeitel, geschikt voor het snijden van puntlassen en het splitsen van panelen. Gemaakt van chroommolybdeen (Cr-Mo), gehard en getemperd voor duurzaamheid.Specificaties:
- Lengte : 240 mm
- Breedte : 26 mm
- Dikte : 4 mm
Wat is een beitel?
Een beitel is een veelzijdig handgereedschap dat wordt gebruikt om materiaal te verwijderen. Het bestaat uit een langwerpig metalen blad, vaak van staal, met aan één zijde een scherpe snede. Aan het andere uiteinde zit een handvat, meestal van hout of kunststof, waarmee je de beitel vastpakt.Waarvoor wordt een beitel gebruikt?
Beitels worden voornamelijk gebruikt om:- Hout te bewerken: Denk aan het maken van inkepingen, het uitsnijden van vormen of het beeldhouwen.
- Steen te bewerken: Beitels worden gebruikt om steen te kappen, gaten te maken of te beeldhouwen.
- Metaal te bewerken: Sommige beitels zijn speciaal ontworpen voor het bewerken van metalen.
Verschillende soorten beitels:
Er zijn verschillende soorten beitels, elk met hun eigen specifieke vorm en toepassing. Enkele voorbeelden zijn:
- Steekbeitel: Deze heeft een rechte snede en wordt gebruikt voor het maken van inkepingen en het wegsteken van hout.
- Hakbeitel: Deze heeft een brede, platte snede en wordt gebruikt voor het hakken van grotere stukken materiaal.
- Zwaluwstaartbeitel: Deze heeft een speciale vorm voor het maken van zwaluwstaartverbindingen in hout.
- Beitel voor steen: Deze is vaak zwaarder en robuuster dan houtbeitels en heeft een andere slijphoek.
Hoe gebruik je een beitel?
Het gebruik van een beitel vereist enige vaardigheid en oefening. Hier zijn een paar algemene tips:
- Kies de juiste beitel: De keuze van de beitel hangt af van het materiaal dat je bewerkt en de bewerking die je wilt uitvoeren.
- Slijp de beitel regelmatig: Een scherpe beitel werkt veel prettiger en veiliger.
- Werk met de juiste houding: Zorg voor een goede grip op de beitel en gebruik je lichaam om kracht te zetten.
- Begin met lichte slagen: Voel eerst aan het materiaal voordat je met volle kracht gaat hakken.
Veiligheid bij gebruik van een beitel:
- Draag altijd beschermende kleding: Een veiligheidsbril en handschoenen zijn essentieel.
- Werk op een stabiele ondergrond.
- Let op je vingers: Houd je vingers uit de buurt van de snijrand.
Wat is een voegbeitel?
Een lange staaf van staal, vaak is het gehard met een platte bek aan de voorkant. Hiermee kan je gemakkelijk tussen voegen en voorwerpen komen. Aan de achterkant sla je met een hamer op deze beitel om zo kracht uit te oefenen op de punt van de beitel. Je hebt deze voegbeitel in verschillende varianten, je hebt ze met een smalle kleine bek tot zeer breed. De steel of lengte kan ook verschillen in verband met de werkzaamheden die je verricht. Bij pricisie en klein werk heb je een kleinere beitel nodig dan wanneer je sloopwerk gaat verrichten. De metselaar, tegelzetter maar ook een allround bouwvakker heeft zo'n beitel in zijn kist liggen.Hoe wordt een voegbeitel ook wel genoemd?
- Klezoorbeitel, de naam komt van een driekwart steen.( De klezoor valt van de metselsteen)
- Steenbeitel
- Voegbeitel
- Kapbeitel
- Steenbeitel
- Betonbeitel
- Breedbekbeitel
- bredebeitel
Waar gebruik je een voegbeitel allemaal voor?
- -Het schoonmaken van een voeg
- -Het uitbikken van een voeg
- -Het bijwerken van steen en beton
- -Als hakmiddel om ergens iets af te hakken
- -Tegels verwijderen
- -Sleuf ergens in te hakken
- -Een voorwerp weg te tikken
- -Uithakken
- -Vormen van materialen
- -Breken van producten, bijvoorbeeld een metselsteen
Wat is een beitel?
Een moderne beitel is een langwerpig stuk gereedschap van staal met aan één zijde een scherpe snede. Een beitel voor houtbewerking heeft meestal een houten of kunststoffen handvat ook wel hecht genoemd of is onderdeel van een schaaf. De snijkant wordt vouw genoemd.
Houtbeitels worden als handgereedschap in het algemeen in de houtbewerking gebruikt om te kunnen steken of te hakken. Aan de toepassing ontleent ieder type houtbeitel zijn vorm. Houtbeitels kunnen qua hoofdverdeling onderscheiden worden in hakbeitels, steekbeitels en gutsen.
Welke soorten beitels heb je allemaal?
Beitels zijn er in allerlei soorten, maten en voor verschillende materialen afhankelijk van de toepassing. Maar wat is nu de juiste beitel voor jouw klus? Daar gaan wij je bij helpen! In deze how-to lees je welke beitels geschikt zijn voor welke werkzaamheden en waarom.
Hout bewerken, beton weghakken of het slopen van steen. Het kan met de juiste beitel! Beitels zijn te verkrijgen in allerlei soorten en maten. Zo heb je de houtbeitel, geschikt om in hout te kunnen steken of hakken. Maar zijn er ook steenbeitels, voornamelijk geschikt voor steen of sloopwerkzaamheden. Lees verder voor een praktisch overzicht over welke beitel je voor welke klus moet gebruiken.
Houtbeitel
Houtbeitels zijn bedoeld om in hout te steken of hakken. Wij onderscheiden vier verschillende houtbeitel, namelijk de hakbeitel en de steekbeitel.
Hakbeitel
Hakbeitels zijn specifiek ontworpen om in hout te kunnen hakken en hebben een slijphoek van 35 tot 40 graden. We spreken van twee soorten hakbeitels, namelijk de vermoorbeitel en de schietbeitel. De vermoorbeitel is erg geschikt voor het hakken in raam- en kozijnhout en loopt op tot een breedte van 50 milimeter. De schietbeitel daarentegen loopt op tot een breedte van 10 millimeter en is bedoeld voor het maken van smalle, diepe gaten. Hakbeitels worden vooral gebruikt om openingen in het hout te maken, bijvoorbeeld als je een slot op je deur wil maken. Tip: als je een opening wilt maken, gebruik dan een beitel die net zo breed is als de opening.
Steekbeitel
De steekbeitel is de populairste onder de houtbeitels, omdat deze voor zowel steek- als hakwerk gebruikt kan worden. Het grote verschil tussen de hakbeitel en de steekbeitel is dat de steekbeitel een scherpere hoek heeft, zodat je hout af kan steken. Verder is deze beitel vrijwel hetzelfde als een hakbeitel. De breedte van de steekbeitel kan oplopen tot 50 millimeter. De beitel is te herkennen aan zijn schuine aan de achterkant van de vlakke zijde.
Steenbeitel
De steenbeitel is geschikt voor het bewerken van natuursteen, maar het wordt ook voor sloopwerkzaamheden gebruikt. De beitel is gemaakt van staal, waardoor het verschillende soorten steen kan bewerken. De meeste steenbeitels zijn aan beide zijden geslepen en worden gebruikt met behulp van een hamer, klopper of vuist.
Metaalbeitels
Als laatste hebben we ook nog de metaalbeitel. Metaalbeitels worden meestal in een machine gebruikt, zoals in een metaaldraaibank. Als je gebruik maakt van een metaalbeitel, is het van belang dat je deze koelt. Soms kan het metaal warm worden, waardoor de beitel kan verbuigen. Handmatig gebruik gaat meestal met behulp van een metalen of houten hamer.
Hopelijk is nu duidelijk welke beitels er allemaal zijn en welke beitel je kunt gebruiken bij bepaalde werkzaamheden. Bekijk gauw ons ruime aanbod in beitels en vind de juiste voor jouw klus.
Bij onze handgereedschappen hebben we ook een categorie hamers en beitels. Daardoor kan je nog gemakkelijker het product vinden wat u zoekt. Hieronder een overzicht van de soorten die we hierin hebben:
Beoordelingen
Nog geen beoordelingen