Stel een vraag
Heeft u een vraag over dit product of een op- of aanmerking? Stuur hem naar ons toe!
Dan gaan wij proberen u zo snel mogelijk een antwoord terug te geven.
Productomschrijving
Spanband - Sjorband - 2 delig - 2.5mtr x 25mm - Benson (AANH-09378).
Deze spanbanden set 25 mm. breed met klemmechaniek aan het eind is ideaal om simpele spullen vast te zetten in een bus of uw aanhanger.
Specificatie:
- Voor het vastzetten en zekeren van lading op vrachtwagens, opleggers en aanhangers.
- Let op! Niet geschikt om mee te hijsen.
- Materiaal: Polyester
- 2 stuks
- Voorzien van klemmechanisme
- Regenboog kleur
- Lengte: 250 cm.
- Breedte: 25 mm.
- Verpakt in blister
- TüV/GS Keur
- Certificatie: EN12195-2
- LC waarden: 250 / 500 daN.
- Capaciteit belastbaarheid: Max. 100 kg.
Spanband, Sjorband
Wat is een spanband?
Spanbanden zijn gemaakt van materiaal dat bestand is tegen de meeste weersomstandigheden. Door middel van een ratel kunnen ze zeer strak worden vastgezet, waardoor de lading niet meer kan bewegen. Een nadeel van spanbanden is dat als ze te strak gespannen worden, ze de lading kunnen beschadigen. Zowel spanbanden als spankettingen moeten tijdens de rit regelmatig worden gecontroleerd. Ze kunnen door de verschillende krachten los komen te zitten. Sjorbanden en spanbanden zijn er in vele soorten en maten. Wij levert sjorbanden in verschillende kwaliteiten, sterktes en uitvoeringen. Er zijn spanbanden om lading vast te zetten op uw aanhanger, maar ook om de boot te zekeren op uw boottrailer. Welke de spanband de juiste is, hangt af van het vast te zetten gewicht, de vorm, aanhaakmogelijkheden.
Hoe werkt een spanband?
Spanbanden worden overal ingezet. Spanbanden worden het meest gebruikt voor het vastzetten en zekeren van lading op vrachtwagens, opleggers en aanhangers. In de evenementenbranche zien we veel spanbanden voor het vastsjorren van festivaltenten, reclamezuilen, decorstukken en het zekeren van trusselementen. De inzet van spanbanden is dus erg veelzijdig. Spanbanden worden zowel door de particulier als de professionele gebruiker toegepast. Spanbanden zijn eigenlijk in elke samenstelling te vervaardigen. Als basis onderscheiden we 2 uitvoeringen: de eendelige spanband en de tweedelige spanband. De eendelige spanband, 1-delige of eindloze spanband is samengesteld uit een stuk bandweefsel of singelband met daaraan een ratel of spangesp. Dit bandweefsel is vervaardigd van 100% polyester. Een eendelige spanband gebruik je om een lading of eenheid te omsluiten, omsnoeren of te omklemmen. De tweedelige spanband is de spanband samengesteld uit 2 losse delen, een zogenaamd rateldeel en een spandeel. Het rateldeel is vervaardigd uit een ratel of spangesp, bandweefsel en aan het uiteinde voorzien van een haak of fitting. Het spandeel bestaat uit bandweefsel en een haak of fitting aan het uiteinde. Bij het aanbrengen van de spanband is het belangrijk om te weten dat er 2 type ratels zijn. De meest gebruikte en standaard ratels zijn de zogenaamde duwratels. Deze ratels spannen de band door een duwbeweging (opwaarts). Daarnaast zijn er ook trekratels of ergoratels die de band opspannen door een trekbeweging of neerwaartse slag te maken. Het voordeel van deze beweging is dat hij minder kracht kost, omdat het lichaam kan worden ingezet. De ergoratel wordt alleen toegepast bij spanbanden van 5 ton en zwaarder. Spanbanden kunnen diverse kleuren hebben, zonder enige betekenis.
Spanbanden met EN-keur 12195-2
Goede spanriemen voldoen aan de EN 12195-2 norm. Deze stelt strenge eisen aan de eigenschappen van een sjorband. Denk aan het bandmateriaal, de sterkte ervan, eindbevestigingen, maar ook de benodigde kracht voor het losmaken van een spanband.
Wat staat er op het blauwe label van spanbanden?
Spanbanden moeten volgens de EN 12195-2 norm zijn voorzien van een label met instructie daarop vermeld. Dit label dient aan zowel het rateldeel (het bandweefsel dat aan de ratel bevestigd is) als op het spandeel van de spanband te worden bevestigd. Voor polyester spanbanden moet het label blauw zijn.
Het blauwe label dat aan de spanband is bevestigd, bevat een aantal vaste gegevens:
LC1 = Lashing Capacity bij spanning in rechte lijn
LC2 = Lashing Capacity bij spanning in omsnoering
SHF = Standard Hand Force = handkracht
STF = Standard Tension Force = voorspankracht
Materiaalsoort van het band (in de regel PES, polyester)
Rekpercentage van het bandmateriaal (max 7% toelaatbaar)
LG = Totale lengte (vast of los deel) LGF = Lengte vast deel / LGL = Lengte los deel
Productienummer
Waarschuwing: "not for lifting "= niet hijsen
Naam of logo van de fabrikant
Traceercode EN12195-2
Productie maand/jaar
Het label moet altijd leesbaar zijn en vastgemaakt zijn aan de spanband.
Wat is de LC waarde van een spanband?
De LC waarde (Lashing Capacity) is een indicatie van de gebruikte breeksterkte. Er staan 2 LC waardes vermeld: de LC1 waarde bij gestrekt gebruik en de LC2 waarde bij omsnoering. De norm EN12195-2 schrijft voor dat ratel en haken een veiligheidsfactor van minimaal 2x LC1 waarde moeten hebben in geval van breuk. De ongeconfectioneerde band dient een veiligheidsfactor van minimaal 3x de LC1 waarde te hebben. Onze spanbanden van 5 ton hebben een LC waarde van 2500-5000daN en een breeksterkte van 7.500 kg.
Wat betekenen de SHF en STF waarde?
SHF staat voor Standard Hand Force. Dit is de handmatige kracht die men toepast op een ratel bij het neersjorren van een spanband. Op het label van de sjorband staat vermeld hoeveel die handmatige kracht mag bedragen. In de bijlage staat een SHF van 50daN. Dit betekent dat wanneer men een handmatige kracht van 50 daN uitoefent op de ratel, er een kracht ter waarde van de STF (ook vermeld op het label) op de ingespannen sjorband staat. STF betekent Standard Tension Force. Dit is de kracht die op de ingespannen band aanwezig is na het aantrekken van de ratel met een kracht ter grootte van de SHF. De STF is afhankelijk van het soort ratel (in verband met de hefboomwerking) en bedraagt tussen de 10 en 20% van de LC.
Wanneer gebruikt men de STF waarde en wanneer de LC waarde?
De wijze waarop lading wordt vastgezet, door middel van diagonaal sjorren of neerwaartse sjorring, bepaalt of de LC of de STF waarde van belang is. De LC waarde is van belang bij diagonaal sjorren. De LC waarde in combinatie met de horizontale of verticale sjorhoek zijn bepalend voor het type spanband. De meest gebruikte manier van ladingzekering is neerwaartse sjorring. De voorspanning op de spanband is dan van belang, dus de STF waarde. Bij neersjorren dien men minimaal 2 spanbanden te gebruiken en moet men trachten de hoek zo groot mogelijk te maken (tussen 35 en 90 graden).
Spanband, Sjorband nodig?
https://www.trailerandtools.nl/Aanhanger-onderdelen-Lading-vastzetten-Sjor-en-spanbanden#filter:60775b6bdbeea85cd25867528d57d04c
Hieronder een overzicht van alle spanbanden en sjorbanden die we hebben en onderdelen voor het vastzetten van ladingen op aanhangwagens en trailers.
Zie ook onze stevige disselbakken van het merk Novio en Stabilo. Ideaal voor op uw aanhangwagen om al uw sjorbanden en diverse gereedschap op te bergen.
-
Bron Video: YouTube
klik hier voor een instructie over het vastzetten van een span/sjorband
Beoordelingen
Nog geen beoordelingen